Chute Malých Karpát 2016

CARPATE DIEM, s.r.o.

CARPATE DIEM | Tvoríme víno

Rodinné vinárstvo zo Šenkvíc ponúka vína nových rozmerov / vína s nízkou hladinou histamínu, iných biogénnych amínov a SO2.

Sme ekologickí

CARPATE DIEM je evidované v registri prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby - viac ako 6 ha vlastných vinohradov v Modre a v Šenkviciach získalo ekologický štatút pôdy.

V rámci ochrany pred chorobami viniča používame výhradne ekologické hnojivá bez rezíduí škodlivých pre ľudí, aj životné prostredie. Celá technológia pestovania viniča a starostlivosť o pôdu, ručný zber hrozna v skorých ranných hodinách a jeho rýchle šetrné spracovanie smerujú ku kvalitnej a zdravej surovine a v konečnom dôsledku prispievajú aj k tomu,že naše vína majú nízky obsah histamínu a iných biogénnych amínov.

Väčšinu vín, ktoré uvádzame na trh, vyrábame z hrozna pochádzajúceho z ekologického poľnohospodárstva. Odrody: Veltlínske zelené, Hibernal, Muškát moravský, Devín, Pálava, Tramín červený, Hron a Nitria sú výlučne z vlastných ekologicky obrábaných vinohradov, nachádzajúcich sa v Modre a v Šenkviciach.

Používame vlastnú surovinu

Každým zásahom vo vinohrade rozhodujeme o budúcom víne.

Surovinu na výrobu vína si pripravujeme už vo vinohrade. Po celý rok dohliadame na zdravotný stav hrozna, čím následne minimalizujeme akékoľvek prídavné látky do vína. Vinárstvo hospodári vo vlastných vinohradoch s celkovou rozlohou 13 ha. Nachádzajú sa výlučne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradníckom rajóne v katastri mesta Modra a obce Šenkvice. Pestujeme odrody: Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský, Hibernal a Veltlín zelený.

Od roku 2023 obhospodarujeme vinicu s vybranými najlepšími klonmi viniča z bývalého Československa, ktoré boli súčasťou Výskumnej a šľachtiteľskej stanice v Šenkviciach.

Vína s nízkou hladinou histamínu, iných biogénnych amínov a SO2

Zloženie vína ako potraviny, ktorú vinárstvo dodáva na trh, je pre CARPATE DIEM prioritou. Preto ho pravidelne kontrolujeme a dbáme na to, aby bolo zdravotne vyhovujúce. Jednou zo systematicky preverovaných zložiek je histamín, ktorého väčšie množstvo v potravinách môže vyvolať alergické reakcie. Žiaľ, u ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v jedle býva jeho účinok zosilnený požitím alkoholických nápojov. Všetky naše vína prešli procesom testovania v certifikovanom laboratóriu. CARPATE DIEM je jedným z prvých slovenských vinárstiev, ktoré deklaruje nízku hladinu histamínu, iných biogénnych amínov a SO2. Obsah histamínu v nich má hodnotu menšiu ako 0.00025 g/l, čo je hladina, ktorú znášajú aj ľudia s histamínovou intoleranciou.

Sme transparentní

V podnikaní chce byť vinárstvo otvorené a transparentné, preto vznikla spolupráca s technologickou spoločnosťou 3IP v rámci ich inovatívneho projektu Gratitude.

CARPATE DIEM je prvým slovenským vinárstvom, ktoré pomocou technológie blockchain zaznamenáva pôvod vína a celý výrobný proces. Keďže sme si istí, že naše víno vyrábame poctivo, odborne a v súlade s prírodou (ekologicky), neváhame informácie zaznamenať v nemeniteľnej blockchainovej databáze. Transparentné údaje a príbeh našich vín si môžete dohľadať prostredníctvom naskenovania QR kódu na etikete.

Pretože chceme, aby ste vedeli kto, z čoho a ako vyrába vaše obľúbené víno.
Pretože chceme, aby naši zákazníci poznali príbeh svojho vinárstva.

Budova s 80-ročnou históriou

Vinárstvo sídli v priestoroch bývalých skladov ovocia a zeleniny NUPOD v Šenkviciach, kde sa nachádza výroba, skladové priestory, predajňa vína a moderné degustačné priestory.

Architektonickú hodnotu budove NUPOD dodáva aj fakt, že ide o výrobňu vína a sklad ovocia z roku 1944 od nestora slovenskej architektúry, národného umelca Emila Belluša.

Pôvodné výrobné priestory v kamennej pivnici v Šenkviciach, časti Kozare slúžia na reprezentačné účely - ochutnávky a riadené degustácie.

Pestované odrody:

MODRA

ŠNAUDY - 4.6 hektárov, rok výsadby 2016
Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský

ŠENKVICE

KOZARA - 20 árov, rok výsadby 2013
Devín, Pálava

CEROVÉ - 10 árov, rok výsadby 2015
Pálava

POLUSELKY - 0.4 hektára, rok výsadby 2019
Hybernal


Kontakt


Ponuka vín na podujatí

1. Irsai Oliver

Typtiché
Farbabiele
Ročník2016
Zatriedenieakostné, CHOP
Zvyškový cukorsuché
Počet lístkov1
Vinohradnícka obecŠenkvice
Názov honuKŕče
Podložieílovito-hlinité
Vek vinice30 rokov

2. Sauvignon blanc

Typtiché
Farbabiele
Ročník2015
Zatriedenieneskorý zber, CHOP
Zvyškový cukorpolosladké
Počet lístkov3
Vinohradnícka obecRúbaň
Názov honu
Podložie
Vek vinice

3. Pinot noir blanc

Typtiché
Farbabiele
Ročník2015
Zatriedenieneskorý zber, CHOP
Zvyškový cukorpolosuché
Počet lístkov2
Vinohradnícka obecGbelce
Názov honu
Podložie
Vek vinice25 rokov

4. Pálava

Typtiché
Farbabiele
Ročník2015
Zatriedenieneskorý zber, CHOP
Zvyškový cukorpolosuché
Počet lístkov2
Vinohradnícka obecTelince
Názov honuHorgacs
Podložieílovito-hlinité
Vek vinice3 roky

5. Rizling rýnsky

Typtiché
Farbabiele
Ročník2015
Zatriedenieneskorý zber, CHOP
Zvyškový cukorpolosladké
Počet lístkov2
Vinohradnícka obecMužla
Názov honu
Podložie
Vek vinice20 rokov

6. Frankovka modrá

Typtiché
Farbarosé
Ročník2016
Zatriedenieneskorý zber, CHOP
Zvyškový cukorsuché
Počet lístkov1
Vinohradnícka obecModra
Názov honuNoviny
Podložieílovito-hlinité
Vek vinice25 rokov

7. Nitria

Typtiché
Farbarosé
Ročník2015
Zatriedenieneskorý zber, CHOP
Zvyškový cukorsuché
Počet lístkov2
Vinohradnícka obecŠenkvice
Názov honu
Podložieílovito-hlinité
Vek vinice20 rokov

8. Foajé – cuveé

Typtiché
Farbarosé
Ročník2015
Zatriedenie
Zvyškový cukorpolosuché
Počet lístkov2
Vinohradnícka obec
Názov honu
Podložie
Vek vinice

Sprievodné kultúrne podujatie

výstava diel šenkvických umelcov

Výstava diel šenkvických umelcov


Zoznam vinárov