Aktuálne informácie

  • Ročník 2018 bol výzvou

    06.01.2019

    Médiá v minulom roku nešetrili chválou na počasie a prezentovali ročník 2018 z pohľadu úrody a kvality hrozna ako mimoriadne úspešný. Vinári tieto slová síce potvrdzujú, no jedným dychom dodávajú, že nešlo v žiadnom prípade o rok jednoduchý. Podľa mnohých vinárov znamenal ročník 2018 skutočnú výzvu. Martin Pomfy na margo uplynulého ročníka uviedol: „Bol to náročný ročník. Vo vinici aj v pivnici. Úroda bola u nás hojná, no príroda ju zredukovala dvoma ľadovcami. Ani počas vegetácie hrozno nedozrievalo tak, ako by sme očakávali. Vo výsledku ten, kto nepodľahol lákadlu v podobe veľmi skorej oberačky, má v pivnici vína veľmi vysokej kvality. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je dobré, aby bol vinár súčasne vinohradníkom.“ Slová Martina Pomfyho potvrdzuje aj ďalší z malokarpatských vinárov Milan Skovajsa: „Nebol to jednoduchý rok. Bol výzvou pre každého vinára – bez ohľadu na množstvo skúseností. Až keď bude víno vo fľaši, uvidíme, či sme všetky výzvy uplynulej sezóny naozaj dokonale zvládli.“ Podľa pani Margity Šebovej z vinárstva Karpatská perla prial minulý rok nielen úrode ako takej, ale aj zakladaniu nových viníc a novej výsadbe: „Pravidelné jarné zrážky boli pre vysádzanie nových vinohradov priam ideálne. Hoci, treba si otvorene povedať aj to, že na úspechu tejto aktivity majú obrovský podiel výber vhodných odrôd a kvalitné štepy, ktoré sú prispôsobené nášmu regiónu.“ Po tom, čo si malokarpatskí vinári užili rodinné Vianoce a oddýchli si po náročnej sezóne sú už dnes opäť v jednom kole. Väčšina vinárov využila vianočné a novoročné obdobie na oddych a čas trávila s rodinou. A hoci sa tradície aj program u jednotlivých malokarpatských vinárov líšia, v jednom sa zhodujú bez výnimky všetci – na sviatočnom stole žiadneho z nich nechýbalo víno a toto obdobie väčšina z nich využila na degustáciu výsledkov svojej práce. V tomto roku čaká vinárov mnoho nových úloh a výziev. Napríklad v KARPATSKEJ PERLE pripravujú komerčný predaj vlastného sektu vyrobeného tradičnou "šampanóznou" metódou, u Pomfyho sa zasa pripravujú na výsadbu Rulandského bieleho. Bez ohľadu na špeciálne výzvy a úlohy je jasné, že už dnes sú malokarpatskí vinári aj vinohradníci opäť v jednom kole, aby sa milovníci dobrého vína mohli aj naďalej tešiť z tradične skvelých výsledkov ich práce. Aby boli Malé Karpaty aj naďalej plné chutí.

  • Víno, kultúra Malých Karpát

    22.09.2018

    Združenie Chute Malých Karpát má to potešenie predstaviť svojim priaznivcom akvarelovú krajinku, ktorú pre nás vytvorila modranská umelkyňa Jane Beata (Jana Lepejová). V našom združení sa snažíme robiť veci od srdca, aby robili radosť nám aj ľuďom okolo nás. Z Janinho obrazu cítiť pozitívnu energiu, bez ktorej nemôže nič pekné vzniknúť. Jana svojím obrazom zhmotnila myšlienku nášho združenia aj nášho hlavného jesenného podujatia. Festival Chute Malých Karpát má poslanie spájať kultúru a tradície nášho kraja. Nie náhodou sa snažíme festivalom spojiť víno, umenie a gastronómiu. Toto prepojenie je možné nájsť naprieč celými Malými Karpatmi. Bolo súčasťou našich predkov a formuje aj nás. Chceli by sme sa oň podeliť aj s Vami, ktorí ešte náš kraj tak dobre nepoznáte. Preto dúfame, že prijmete pozvanie a 10. novembra navštívite 3. ročník festivalu Chute Malých Karpát. × PreviousNext

  • VIDEO: poslanie

    19.09.2018

    Spoznajte jedinečný terroir Malých Karpát a pomôžte nám ho zachovať pre ďalšie generácie.

Kalendár podujatí

zostáva do najbližšieho podujatia

Grilovačka vo vinici #6 2019

Najbližšie podujatia

  • vypredané
    Grilovačka vo vinici #6 2019

    Grilovačka vo vinici #6 2019

    22.08.2019

    Príďte si pochutnať na spojení jedla a vína priamo uprostred viníc Terra Parna. MENU: Welcome drink Frizzempe Modrý Portugal 2018 Predjedlo Grilovaný supreme zo sumčeka, želé z nakladanej uhorky, slaninový džem, chips zo pšeničnej placky, reďkovky Rizling Rýnsky 2018 1.chod Filet z bravčového chrbta, zaúdená marmeláda z cherry rajčín, salsa z grilovanej cukety Vintro 2013 2.chod Ballotina z kukuričného kurčaťa, šalát z grilovaných zemiakov, maslo z pečeného cesnaku Modrý Portugal Dezert Na grile pečené broskyne, slaný karamel, jahodový mousse s bazalkou Sauvignon Blanc 2018 VSTUPENKY: Cena na osobu: 49 € Kapacita je limitovaná na 30 osôb Lístky v predaji do 19.08.2019 Predaj na mieste - nie × PreviousNext

  • Jazz vo vinohrade 2019

    Jazz vo vinohrade 2019

    21.09.2019

    kedy: 21.9.2019 16:00 hod. - 24:00 hod. kde: vinice TERRA PARNA Jazzman Peter Lipa zahrá na malom pódiu vo vinici Terra Parna okrem svojich dobre známych hitov aj novinky z albumu Podobnosť čisto náhodná. Spojenie tradičného jazzu s moderným, cez blues a swing, ktorým je legenda slovenského jazzu známa, sľubuje zážitok nie len pre hudobných fajnšmekrov. Catering: Forhaus VSTUPENKY: predpredaj do 17.9.: 20 € na mieste: 25 € Vstupenka zahŕňa 5 € na konzumáciu vína. × PreviousNext

  • Chute Malých Karpát 2019

    Chute Malých Karpát 2019

    09.11.2019

    Nezabudnite si poznačiť termín 4. ročníka nášho festivalu Chute Malých Karpát 2019, ktorý sa bude konať dňa 9. 11. 2019.